Krize na Ukrajině aneb Naléhavé zvonění červeného telefonu

Krize na Ukrajině eskaluje. Dne 26. listopadu 2018 ukrajinský parlament odhlasoval válečný stav. Důvodem bylo několik incidentů v Kerčském průlivu, kdy ruské lodě zatarasily povolenou cestu lodím ukrajinským. Rusko to odmítá - ukrajinské lodě prý vpluly do ruských vod a nedržely se povolené trasy.
Minulý týden si na Ukrajině připomněli pět let od začátku tzv. Euromajdanu. Sérii demonstrací s tímto názvem odstartoval akt prezidenta Viktora Janukovyče, který v podstatě zastavil jednání o vstupu Ukrajiny do EU. Z počátku klidné demonstrace proti tomuto aktu se po střetech s policií a proruskými aktivisty změnily v opravdu tvrdé boje.

Destabilizaci Ukrajiny odsoudilo ruské ministerstvo zahraničí s tím, že jde o fašistický převrat ze strany západu. Zároveň však vyjádřilo znepokojení nad nebezpečnou situací, ve které se díky tomu nacházela ruská menšina. Na Krymu, kde byla tato menšina nejvýraznější, se tak koncem února 2014 začali objevovat vojáci v neoznačených uniformách. Důkazy, že šlo o ruskou armádu, která narychlo"odpárala" vlaječky ze svých uniforem, se ale našly až po úspěšném obsazení Krymu a jeho následném připojení k Rusku pomocí referenda. Pro připojení hlasovalo 96% voličů, což silně připomíná plebiscit v Rakousku v roce 1938 o připojení ke Třetí říši. Důkazy o manipulaci ale nenajdeme ani u jednoho hlasování a jelikož v našem státě platí presumpce neviny, měli bychom je označit za legitimní, dokud někdo neprokáže jinak.

Anexi Krymu odsoudila většina západního světa, ale kromě ekonomických sankcí vůči Rusku se nic dalšího nestalo. Prezident Vladimir Putin tím tak prolomil status poraženého ze Studené války a ukázal světu, že Rusko je opět stát, se kterým se musí počítat jako se státem silným. Kdo tak neučiní, bude za to nést odpovědnost jako Ukrajina. Ta se od té doby potýká s proruskými separatisty na jihovýchodě, převážně ve městech Doněck a Luhansk. Pro západní Evropu se však stal tento konflikt "nedůležitým". EU totiž čelí migrační krizi od roku 2015 a sama se musí bránit vnitřním problémům jako třeba zadluženost Řecka a Itálie nebo vzrůstající populismus ve všech státech dvacet osmičky (sedmičky, pokud vyjde Brexit).

"Zamrzlý" konflikt však v neděli 25. listopadu roztál a opět je tím ohniskem oblast Krymu. Kerčský průliv, který je vstupní branou z Černého do Azovského moře, byl pro ukrajinské lodě zatarasen loděmi ruskými, přestože měly plavbu povolenou od ruských úřadů. Rusko to však zdůvodnilo tak, že tyto lodě porušily dovolenou trasu a vpluly do jeho vod. Ukrajinské lodě včetně posádky jsou stále v zajetí.

V reakci na tuto událost si ukrajinský parlament odhlasoval vyhlášení válečného stavu, pro bylo 276 ze 450 křesel. Ještě předtím se však pokoušel ukrajinský prezident Petro Porošenko dovolat svému protějšku v Kremlu. Ten však hovor nepřijal. Ukrajinský prezident tak požádal přímo Angelu Merkelovou, aby Putinovi zavolala. Té už se kontakt povedl a vyzvala tak Putina, aby se zdržel jakýchkoliv dalších akcí a zasedl k jednacímu stolu.

Krize na Ukrajině dlouhodobě ukazuje jediné - Rusko, v čele s Putinem, je opět na vrcholu hierarchie mezinárodních vztahů, kde tím pádem začíná vládnout multipolarita. Je ale také možné, že Putin pouze zkouší hranice své moci. Z toho důvodu bude pravděpodobně nejzásadnější postup, který zvolí jejich protějšek z dob bipolarity Studené války - USA. Prezident Donald Trump bývá označován různě. Populista, Spasitel, Rasista, Patriot nebo třeba troll. Pravdou nemusí být nic a přitom všechno, jedno je ale jisté. Jeho politika je zatím nevyzpytatelná stejně jako ta Putinova a to může mít daleko větší následky (dobré nebo špatné), než si dokážeme připustit. V příštích dnech se ukáže, jestli to "Naléhavé zvonění" konfliktu, který je jednou z mála reálných hrozeb pro Evropu, někdo ukončí tím, že telefon zvedne a spustí dialog, což je jediné mírové řešení. Z historie ale víme, že existují i lidé, kteří o takové řešení zájem nemají.

Autor: Dominik Paldus
Datum: 27. 11. 2018

Zdroje: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2663204-ukrajinsky-parlament-schvalil-vyhlaseni-valecneho-stavu?fbclid=IwAR3c2aM57T8rxKchYMIfjR-6Y-BbPGQX8gClinlMmGX_o8T0mix_zqKbRjc
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/490151-rusky-kutr-umyslne-narazil-do-ukrajinskeho-remorkeru-pry-vplul-do-ruskych-vod.html
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/330538-rusko-expresne-projedna-pripojeni-krymu-pro-bylo-96-8-hlasujicich.html


  Porošenko se pokoušel dovolat Putinovi. Marně.




Komentáře