Prezidentské volby v Ghaně 2016

Mgr. Andrea Toušková, Bc. Jakub Novák
Původně byly parlamentní a prezidentské volby naplánované na 7. listopadu 2016, později byl termín odmítnut parlamentem a byl stanoven nový termín voleb na 7. prosince 2016.
Na začátku roku otevřela volební komise nominační registraci pro politické strany, které se chtěly ucházet v parlamentních a prezidentských volbách. Přestože někteří kandidáti byli z důvodů nesrovnalostí vyřazeni, ve výsledku bylo vybráno sedm kandidátů, kteří byli zapsáni na finální kandidátní listinu pro prezidentské volby. Mezi sedm kandidátů byli mj. zahrnuti současný prezident John Dramani Mahama (NDC) a Nana Dankwa Akufo-Addo (lídr opoziční strany NPP).

       Zatímco do parlamentu jsou poslanci voleni v jednomandátových obvodech volebním systémem relativní většiny (systém first past the post), u volby prezidenta se jedná o standardní dvoukolový většinový systém. Aby byl jeden z kandidátů zvolen v prvním kole, musel by získat nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů. Pokud se to nepodaří, do druhého kola postupují dva kandidáti s největším ziskem odevzdaných hlasů. Tady pak už vítězí kandidát, který získá větší počet odevzdaných hlasů.
       V celkem deseti regionech Ghany probíhaly kampaně jednotlivých politických stran a prezidentských kandidátů, přičemž nejvíce byly vidět dvě nejsilnější strany (NDC a NPP). Samotné volby byly otevřeny 7. prosince 2016 v 7 hodin ráno a uzavíraly se v 17 hodin. Odvolit mohli pouze ti, kteří byli registrovaní v biometrickém systému a zároveň byli starší 18 let. Již od brzkých ranních hodin se u volebních stanic tvořily dlouhé fronty a jindy rušná Akkra se proměnila v poklidné město. Každý volič nejprve předložil svou volební identifikační kartu a následně došlo ke kontrole biometrických údajů pomocí otisku prstu. V případě shody všech údajů získal volič prezidentský volební lístek, na který za plentou označil otiskem svého kandidáta. Jakmile byl volební lístek vložen do připravených volebních uren, celý proces se opakoval s parlamentními volebními lístky.
       Všechny volební stanice byly zavřené v 17 hodin a následně začalo sčítání hlasů. Samotné sčítání probíhalo v daných volebních stanicích za přítomnosti veřejnosti a zástupců kandidujících politických stran. Přestože se již ihned po volbách začaly na sociálních sítích šířit možné spekulace a předběžné výsledky, jedinou institucí, která je oprávněna zveřejnit konečné výsledky, je Volební komise Ghany. Podle zákona musí Komise vydat oficiální výsledky nejpozději 72 hodin po uzavření volebních stanic.
       Již pár hodin po uzavření volebních stanic byly Volební komisí zveřejňovány první výsledky z konkrétních stanic a především lidé na sociálních sítích začali označovat NPP za vítěznou stranu. Všichni Ghaňané netrpělivě poslouchali rádio a sledovali televizní stanice s očekáváním uveřejnění oficiálních výsledků Volební komisí. Druhý den po volbách uspořádala NPP konferenci, na které se označila za vítěznou stranu. V tu dobu stále ještě nebyly zveřejněny oficiální výsledky, ty byly vydány až následující den v 8 hodin večer, kdy Volební komise prohlásila NPP a Nanu Akufo-Addu za vítěze prezidentských i parlamentních voleb. Nana Akufo-Addo zvítězil s 53,9% hlasy, druhý Mahama získal 44,4% hlasů. Současný prezident Mahama uznal ve večerním projevu porážku a přislíbil spolupráci na poklidné výměně prezidentů.

nana akufo addo and john mahama

       Po vyhlášení výsledků vyšli příznivci NPP do ulic a oslavovali zvolení své strany. Všude byly vidět vlajky strany a lidé oblékali trička se sloganem "hlasuj pro změnu". V některých částech Akkry byly jásajícím davem zablokované některé silnice. Univerzitní kampus University of Ghana v Legonu v Akkře se proměnila v jednu velkou oslavující párty. Studenti ze všech kolejí vytvořili jeden velký dav, který skandoval jméno svého nově zvoleného prezidenta. Celkově byla vidět velká spokojenost, neboť již před samotným konáním voleb bylo znát, že lidé jsou nespokojení s politikou NDC a samotným Johnem Mahamou.
       Prezidentské i parlamentní volby v Ghaně v roce 2016 proběhly i pod dohledem několika mezinárodních pozorovatelů, včetně těch vyslaných za Africkou unii, Evropskou unii či Commonwealth. Volby byly prohlášené za dobře organizované a poklidné. Zatímco pozorovatelé Commonwealthu vyzdvihli organizovanost voleb, dle pozorovatelů Africké unie byla Volební komise dobře připravená a dodržovala všechny předepsané termíny. Mnoho lidí poukazuje na poklidný průběh voleb bez větších známek násilí.
       Nespokojenost s Mahamovou vládou Ghanu doprovází už dlouho. Asi největším problémem, který nebyla administrativa prezidenta Mahamy schopná řešit, byly dodávky energie. Ty i v hlavním městě několikrát denně vypadávaly, v severních oblastech země je pak stále problém se zavedením elektřiny vůbec. Energetickou krizi se snažil prezident Mahama alespoň "zalepit" dodávkami energie pro hlavní město pomocí tureckých lodí, které elektřinu u břehů země generují, jak se ale ukázalo, voličům, tedy obyvatelům Ghany, takové řešení nestačí a volají po plošném rozvoji infrastruktury pro dodej energie.
       A to byl právě jeden z hlavních bodů politického programu nově zvoleného prezidenta - Akufo-Addo a jeho NPP mj. slibují dodávky levnější energie i na sever země a do špatně přístupných oblastí. Stejně zásadním tématem předvolebního klání v zemi bylo i zdravotnictví. Administrativa vládnoucí Mahamovy strany NDC totiž z velké části zdravotnické zákroky zpoplatnila a tím tak znemožnila přístup k adekvátní zdravotní péči nejchudší vrstvě obyvatelstva. Naopak právě vítězná NPP voličům slibovala zrušení většiny poplatků, s bezplatným zdravotnictvím si program strany spojila asi většina voličů.
       To, že lídr opoziční NPP, Nana Dankwa Akufo-Addo, získal o víc jak milion víc hlasů, je pro některé tamní, ale i zahraniční, politické komentátory stále záhadou. Akufo-Addo je v Ghaně sice váženým intelektuálem (mj. je absolventem Oxfordu), to mu ale právě podle mnohých ubíralo voličskou přitažlivost. Zatímco on rád oslovoval obyvatele Ghany kultivovaným jazykem plným řečnických otázek a zamyšlení, dosavadní prezident Mahama uměl oslovit masy svým jednoduchým, rázným a mnohdy až radikálním jazykem. Nečekalo se proto, že by Akufo-Addo mohl oslovit i jinou než ekonomicky "vyšší třídu" a vzdělance. Pohár nespokojenosti s vládou prezidenta Mahamy ale podle všeho opravdu přetékal natolik, že Ghaňané zvolili intelektuála s britskými mravy gentlemana a brýlemi jak z Harryho Pottera.
       Co se predikce vývoje v zemi týče, před novou vládou nestojí lehké úkoly. Energetická infrastruktura je nákladná záležitost, mezery, které způsobí případné bezplatné zdravotnictví, zase bude muset někdo zaplnit. Čím a jak? To teď asi bude trápit nového ghanského prezidenta, který byl podle některých zdrojů z výhry ve volbách dost zaskočen a vlastně ji ani nečekal.
       Tak jako tak Ghana navazuje na pověst poměrně stabilní demokracie vzhledem k nenásilné a poklidné alternaci politického vedení země.

Zdroje:

Komentáře