Německo odškodní Namibii za genocidu z dob kolonialismu

Mgr. Vojtěch Šmolík
Německá vláda nabízí západoafrické Namibii omluvu a reparace za genocidu, spáchanou na přelomu 19. a 20. století. Při kolonizování tehdejší Jihozápadní Afriky se Němci dopustili masových zvěrstev, při nichž zahynulo na sto tisíc tamních obyvatel.


       V letech 1884-1885 se evropské mocnosti sešly na Berlínské konferenci, aby si rozdělily pole své působnosti v Africe. Vedle největších kolonizátorů Francie a Velké Británie svůj podíl tehdy získalo také Německo. Na černém kontinentě pak obsadilo část západní Afriky, a ustavilo dvě oblasti pod rovníkem: Německou východní a Německou jihozápadní Afriku. Poslední jmenovanou dnes známe pod názvem Namibie. Právě toto území se při obsazování Německem stalo dějištěm genocidy, na kterou svět zcela zapomněl.
       Utrpení téměř milionu Tutsijů a umírněných Hutuů, kteří přišli o život při rwandské genocidě z roku 1994 si připomínáme dodnes. Málokdo však věnuje pozornost sto tisícům Hererů a Namů vyvražděných Němci ve snaze kolonizovat jejich území. Domorodí obyvatelé se postavili proti konfiskaci své půdy a násilnostem, jež na nich byly páchány. Německý generál Lothar von Trotha povstání tvrdě potlačil a nešetřil při tom ani ženy a děti. Následně nechal na pobřeží vybudovat koncentrační tábory a ty, kteří boje přežili, v nich nechal zlikvidovat. Výjimkou v té době nebylo ani masové znásilňování tamních žen nebo nucené práce. Spekulace hovoří i o experimentech na lidech.
       "Mezinárodní společenství ve Rwandě selhalo, a je nezbytné, aby to v nás zanechalo pocit hořké lítosti," pronesl při smutném desetiletém výročí rwandské genocidy tehdejší generální tajemník OSN Kofi Annan. Za zvěrstva spáchaná v Namibii se však dodnes nikdo neomluvil. V Německu jsou nicméně pořádány výstavy a pamětní akty, které je mají připomínat. Mezinárodní aktivisté zároveň tlačí na OSN, aby celou událost vyšetřila a přivedla Německo ke spravedlnosti. Německá vláda v reakci na to zahájila vyjednávání se svým namibijským protějškem. Vedle omluvy při rozhovorech nabídla ustavení nadace na studijní výměnné pobyty pro studenty z Namibie a reparace ve formě zbudování vzdělávacích center a dalších rozvojových projektů.
       Temné kapitoly z německých dějin se obvykle věnují pouze holokaustu. Zapomínat by se však nemělo ani na německou koloniální minulost. Některé studie z posledních let totiž mimo jiné naznačují, že to byla právě Afrika, kde Němci experimentovali s kriminálními metodami, později užitými v Evropě při likvidaci židovského obyvatelstva. Omluva a reparace navíc mohou představovat i precedent pro další aktéry koloniální éry, při nichž velmoci mnohdy prokázaly absolutní nedostatek lidského soucitu. Například Velká Británie již dříve nabídka finanční odškodnění Keňanům, vězněným a mučeným během antikoloniálního povstání Mau Mau v 50. letech.

Zdroje:

Komentáře