Nový Zéland nečekaně bez premiéra

Mgr. Vojtěch Šmolík
Lídr National Party a stávající premiér Nového Zélandu John Key oznámil svou rezignaci. Jako hlavní důvod uvedl, že by rád trávil více času se svou rodinou. Zároveň tím chce dát své straně dost času zvolit si nového lídra, který ji povede do voleb v roce 2017. Vláda navíc údajně dle jeho slov potřebuje čerstvý vítr. Její členy svým rozhodnutím překvapil, stejně jako celou zemi, v níž se stal velmi populárním politikem.

       Key strávil na pozici premiéra celkem 8 let, v čele National Party byl ještě o dva roky déle. Za vlády jeho strany se Novému Zélandu podařilo vymanit se z ekonomické recese, která byla důsledkem světové finannčí krize, obnovit infrastrukturu zničenou zemětřeseními a znovutevřít vztahy s USA v otázce jaderné politiky. Neobešla se však také bez kontroverzí v podobě obvinění ze sledování svých občanů (kauza Snowden) či spolupráce s krajní pravicí ve volbách v roce 2014 s cílem přemoci opozici. Key všechna obvinění popřel.
       National Party se v zemi těší téměř 50% podpoře, v závěsu za nimi stojí potenciální koalice mezi labouristy a zelenými, kteří by podle posledních průzkumů společně získali necelých 38 % hlasů. Labouristé již vládu vedli v období 1999-2008. Jak bude vypadat nová vláda po příštích volbách zatím není jisté. Čelní opoziční představitelé nicméně popřáli Keyovi mnoho úspěchů v dalším životě a ocenili jeho přínos pro celou zemi.

Zdroje:
http://www.wsj.com/articles/new-zealand-prime-minister-john-key-resigns-1480897906
https://www.theguardian.com/world/2016/dec/05/john-key-resigns-new-zealand-prime-minister-to-quit

Komentáře